donderdag 7 mei 2020

Online achtergrondinformatie over boeken en schrijvers

De vorige Tip van de mediatheek ging over het gratis lidmaatschap van de Openbare Bibliotheek (tot 19 jaar) en dat je daar via je telefoon of tablet online e-books en luisterboeken kunt lenen. Zolang je niet in de mediatheek en de filialen van de OBA terecht kunt, is dat een goed alternatief.

Maar de OBA heeft ook veel achtergrondinformatie over schrijvers en boeken. Handig voor je (mondelinge) tentamens!
En ook die informatie is met een lidmaatschap van de OBA gratis online te raadplegen. 


LiteRom is een databank met meer dan 150.000 recensies van Nederlandse boeken en artikelen over schrijvers uit kranten en tijdschriften. Voor je literatuurtentamens Nederlands vind je hier - voor nu of in de toekomst - heel veel achtergrondinformatie over een boek of schrijver. LiteRom is misschien wel de belangrijkste bron voor zogenaamde secundaire literatuur (artikelen over boeken en schrijvers) die we op school gebruiken. We zijn bezig met een link vanuit Magister, zodat je ook zonder lidmaatschap van de OBA deze databank kunt raadplegen. Maar tot die tijd kun je bij de OBA terecht. Klik op de link en log in met je mailadres of pasnummer en wachtwoord.



In de uittrekselbank vind je bijna 4000 uittreksels (niet alleen van Nederlandse romans) en 450 schrijversportretten. Klik op de link en log in met je mailadres of pasnummer en wachtwoord.



Het lexicon is een verzameling van artikelen die tussen 1989 en 2014 zijn verschenen over Nederlandse romans. De boeken zijn geordend op naam van de schrijver. Het lexicon is onderdeel van dbnl, de digitale bibliotheek voor de Nederlandse letteren. Het zijn veelal wat oudere boeken van bijvoorbeeld schrijvers als Multatuli, Hermans, Mulisch en Reve, maar ook Arthur Japin en Oek de Jong komen er in voor.
Deze databank is vrij toegankelijk. Voor het gebruik van deze databank hoef je geen lid te zijn van de Openbare Bibliotheek.  

Nog geen lid van de OBA? Vraag snel een gratis lidmaatschap aan!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten