woensdag 9 december 2015

Google Alerts - laat Google voor je zoeken

Wat is het?
Google Alerts geeft je een melding, telkens wanneer er een nieuw bericht verschijnt op internet over een bepaald onderwerp. Stel je wilt op de hoogte blijven van wat er in de buurt van de school allemaal gebeurt.
Je gebruikt daarvoor de zoekterm Houthaven. Telkens wanneer dat woord opduikt op internet, krijg je een bericht in je mail. Google Alerts zijn dus updates van de nieuwste zoekresultaten die Google vindt, gebaseerd op een zoekopdracht die je hebt opgegeven.
Let op: ‘nieuw’ wil in dit verband zeggen dat de informatie nieuw is voor Google. Het kan zijn dat de informatie ook daadwerkelijk zeer recent op internet geplaatst is, maar dat is niet altijd het geval.

Hoe werkt het?
Stap 2: Vul bij een zoekterm in (bijv. Houthaven)
Stap 3: Maak bij opties je keuzes voor meldingen: taal, regio, hoe vaak (per dag of per week), hoeveelheid en vul je emailadres in.Stap 4: Klik op button “MELDING MAKEN”
Voordelen
Door Google Alerts komt het nieuws over een bepaald onderwerp naar je toe, in plaats van dat je er zelf actief naar op zoek moet gaan. Zo kun je makkelijk op de hoogte blijven. Handig wanneer je een werkstuk maakt over een actueel onderwerp als "klimaatconferentie"; "IS", "vluchtelingen"of noem maar op.
Bijkomend voordeel is dat je meerdere onderwerpen kunt invoeren waarover je op de hoogte wilt blijven. Google maakt niet langer melding van een maximaal aantal, in het verleden waren het er 1000. Je kunt per zoekopdracht kiezen of je per mail of via RSS op de hoogte wilt worden gehouden. Je kunt een onderwerp ook snel weer verwijderen uit je lijst.
Net als bij de gewone Google zoekmachine kun je je zoektermen verfijnen door zoekcommando’s te gebruiken, zoals het minteken om bepaalde resultaten uit te sluiten of “woordcombinaties tussen aanhalingstekens” om alleen te zoeken naar die specifieke woordvolgorde. Hoe specifieker je opdracht, hoe relevanter de resultaten.
Google zorgt zelf voor een heldere uitleg van Google Alerts op: https://support.google.com/alerts/?page=faq.html&hl=nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten