vrijdag 20 november 2015

powerpoint als kaartenbakWanneer je een werkstuk maakt, verzamel je vaak veel informatie afkomstig uit diverse bronnen. Maar hoe zorg je er nou voor dat al die informatie zo wordt geordend dat het de basis gaat vormen voor je eigen verhaal. Hoe hou je dat bij? Hoe orden je al die gegevens?

Vóór het digitale tijdperk werd daarvoor vaak een kaartenbak gebruikt. Elke idee of stukje informatie kreeg een eigen kaartje. Op het kaartje kon je ook de bron vermelden waar je de informatie had gevonden, zodat het altijd was terug te vinden, voor jezelf en voor de lezers van je verhaal. In een kaartenbak kon je de kaartjes zó achter elkaar zetten dat ze de logische basis vormden voor je eigen werkstuk: samen maakten ze een verhaal. 

Tegenwoordig werkt bijna iedereen online. Maar ook dan kun je makkelijk een 'kaartenbak' maken, waarmee je  de structuur van je verhaal kunt vormgeven. Powerpoint (wie kent het niet?) is daarvoor een heel handig programma. 

Voor elke nieuwe gedachte gebruik je een nieuwe 'dia' of 'sheet'. Wanneer je gedachte is gebaseerd op het werk van iemand anders, kun je op de dia ook (de link naar) je bron zetten of een citaat. Je kunt er ook alvast afbeeldingen bijzetten. Vervolgens deel je deze kaarten in in hoofdstukken (deelonderwerpen) of zelfs alinea's en zet je de kaarten in de gewenste volgorde. 

Wanneer je op zo'n manier de structuur van je eigen verhaal te pakken hebt, is het makkelijker om je eigen verhaal te schrijven, in je eigen woorden. Je hebt citaten, bronnen en illustraties al bij de hand. Bovendien kun je snel wijzigingen doorvoeren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten